Nationale Molendag zaterdag 13 mei 2017

Molen de Kroon heeft op zaterdag 13 mei haar deuren geopend voor Nationale Molendag 2017.

Deze unieke stadsmolen heeft een lange geschiedenis. Het is de laatste windkorenmolen die is overgebleven in Arnhem. Vanaf 1870 is dit monument in bedrijf als korenmolen. Hier wordt nog steeds op traditionele manier met windkracht graan gemalen tot meel. Vrijwilligers houden dit monument in stand. De meelproducten worden verkocht in de molenwinkel. De opbrengst uit de verkoop komt geheel ten goede aan de instandhouding van dit monument.

De molenaars zullen rondleidingen verzorgen en bij voldoende wind worden er maaldemonstraties gegeven. Verder worden weer de lekkere molenpannenkoeken gebakken.

Op de graanzolder van de molen zijn er voor de kinderen poppenkastvoorstellingen.

Het is een gezellige ouderwetse voorstelling voor kinderen van 4 t/m 8 jaar.

De voorstelling heet: “Jan Klaassen betoverd als draak

Kaarten voor de voorstelling zijn verkrijgbaar bij de kassa van de molenwinkel.

info: www.poppenkastdekroon.nl

Molen de Kroon in Klarendal is zaterdag open van 9.30 tot 17.00 uur.

De molen is vrij toegankelijk.

Klarendalseweg 82, 6822  GC Arnhem.
026 – 3512513

Muziek bij de Molen 21 april 2017


Smell the Horse – Neil Young Experience

Molen De Kroon gaat onder de naam “Muziek bij de Molen” van start met kleinschalige muziekoptredens in de Paardenstal, voorlopig één keer per maand. Het eerste optreden op vrijdag 21 april wordt verzorgd door de band Smell the Horse.  Deze Neil Young coverband speelde in december 2016 al eens met succes in de Paardenstal tijdens Muziek bij de Buren.

http://www.smellthehorse.nl/

http://www.facebook.com/molendekroonarnhem/

Entree aan de deur is 7,50 euro inclusief één consumptiebon.
De ruimte gaat open om 20.00 uur. het concert begint om 21.00 uur.

Christmas Food Event 2016

‘Christmas Food Event’ voor de Voedselbank in Arnhem

Op woensdag 21 december 2016 organiseert OrganiceMEV het evenement ‘Christmas Food Event’. Dit zal plaatsvinden op het terrein van de Klarendalse molen ‘De Kroon’ in Arnhem. Vanaf 16:00 uur zijn bezoekers welkom op de kerstmarkt. De opbrengst wordt geschonken aan de Voedselbank Arnhem.
foto-christmas-food-event-kleinDe molen ‘De Kroon’ en het omliggende terrein wordt omgetoverd tot een ware kerstmarkt. Het evenement staat volledig in het teken van Kerst en hierbij staat voornamelijk het samenbrengen van de buurt centraal. Zo wordt er onder andere kerst gerelateerd eten en drinken gemaakt en verkocht. Bij elke aankoop op de kerstmarkt wordt een lot uitgegeven. Hiermee maakt men aan het einde van de kerstmarkt kans op één van de drie kerstpakketten. Bezoekers die naar het evenement komen kunnen ook een selfie maken samen met de Molenman.

Kinderen en vrijwilligers zetten zich in
Een deel van het kerst gerelateerde eten en drinken dat op de kerstmarkt te koop is, wordt gemaakt door de kinderen van Rijnstad Kinderwerk. In de uren voorafgaand aan de kerstmarkt zetten de kinderen zich spelenderwijs in voor de Voedselbank Arnhem. Tijdens het hele evenement zijn er vrijwilligers aanwezig om ook hun steentje bij te dragen.

Programma
Vanaf woensdagmiddag om 16:00h is iedereen welkom op het terrein van ‘De Kroon’ Molen. Omstreeks 19:45 wordt de kerstmarkt afgesloten met de verloting van de kerstpakketten. Daarnaast wordt de opbrengst van de kerstmarkt bekendgemaakt door een special guest. Deze opbrengst komt ten goede aan de Voedselbank in Arnhem.

Vind ons op Facebook
https://www.facebook.com/christmasfoodevent/

Midwinterfeest zondag 18 december 2016

midwinter-2016a2img_3462Molen de Kroon in Arnhem viert op zondag 18 december midwinter van 12.00 tot 18.00 uur. Iedereen kan een kijkje nemen en genieten van de sfeervol aangeklede molen met een prachtig uitzicht over de stad vanaf de molenstelling. Er zijn naast de verschillende activiteiten en rondleidingen ook winterse lekkernijen te proeven in de voormalige paardenstal naast de molen. Buiten staat de vuurkorf waarboven een stokbroodje gebakken kan worden

img_2802Midwinterhoorns
Ook dit jaar klinken weer de klanken van de midwinterhoorn over de wijk. De midwinterhoornblazers geven een demonstratie en vertellen over de traditie van het blazen.

Pannenkoeken
Natuurlijk zijn er weer de heerlijke traditionele molenpannenkoeken verkrijgbaar in de paardenstal. Er staat koffie, thee, warme glühwein en limonade en wafels voor u klaar.

VANWEGE ZIEKTE GAAT DE POPPENKASTVOORSTELLING NIET DOOR!


Molenwinkel
In de molenwinkel zijn, naast de vele meelproducten, diverse streekproducten verkrijgbaar, o.a. honing, jams en chutneys.

Rondleidingen
De vrijwillige molenaars leiden u rond in de molen en laten zien wat het molenaarsvak inhoudt. Als er voldoende wind is wordt er ook graan gemalen.

Herdertjestocht 17 december 2016

Herdertjestocht door Klarendal en Sint Marten op zaterdag 17 december 2016

herdertjestocht2016
Foto: Cees Duindam

Hoor, zie en beleef het kerstverhaal… Ga mee met Jozef en Maria op reis. De herders wachten en zoeken, de herberg zit vol. Help jij de drie Wijzen het kindje te vinden? Loop dan op 17 december mee met de herdertjestocht door Klarendal en Sint Marten!

Op zaterdag 17 december 2016 vindt voor de tweede keer de Herdertjestocht door Klarendal en Sint Marten plaats. Een enthousiast team van vrijwilligers en wijkbewoners organiseert de Herdertjestocht in samenwerking met Inloophuis Sint Marten en Villa Klarendal. Honderden glazen potjes verlichten de route, de engel spreekt Maria toe, de ezel helpt Jozef en Maria op weg.  Zelfs kindje Jezus en zijn moeder Maria doen vrijwillig mee aan de levende kerststal die te vinden is aan het einde van de tocht.

De Herdertjestocht start om 18:00 op het Elly Lamakerplantsoen (op het pleintje voor café/bar Caspar). Daar krijg je een lichtje en een routekaartje, waarmee je langs het hele kerstverhaal wandelt. Onderweg kom je onder andere langs Molen de Kroon en de Speeltuin de Leuke Linde. De Herdertjestocht eindigt op de van Slichthorstenstraat voor de grote kerk met warme chocolademelk en lekkers. Deelname aan de Herdertjestocht is gratis. Starten kan tussen 18.00 en 19.00 uur, de wandeling kan in ongeveer drie kwartier gelopen worden.

Meer info op:
Vind ons op Facebook

In het kort

Wat: Herdertjestocht door Klarendal en St. Marten

Wanneer: 17 december 2016 start tussen 18:00 en 19:00 uur

Waar:  start op het Elly Lamakerplantsoen (voor Café Caspar)
einde aan de van Slichthorstenstraat

Muziek bij de Buren zondag 11 december 2016

Molen de Kroon doet dit jaar voor het eerst mee met de huiskameroptredens van “Muziek bij de Buren”  die overal in Arnhem plaatsvinden.   

Joe & the Revolutions
1999, I Would Die 4 U, Kiss, Let’s Go Crazy, Purple Rain, Raspberry Beret, When Doves Cry, zomaar een greep uit de vele hits van ‘His Royal Badness’ ofwel Prince. Joe & the Revolutions vertolken een theatrale Prince act waarin liefde de boventoon voert.

Smell the HorseSmell The Horse

 

In de ‘Paardenstal’ van de molen speelt de band Smell The Horse.
Zij spelen drie maal een half uur  om 13:30u, 15:00u en 16:30u  

De muziek die ze ten gehore brengen is die van Niel Young.  Onze locatie is de prima keuze om te genieten van de molen en de muziek uit de jaren 60 en 70.  

De muziek van de inmiddels legendarische Neil Young en zijn begeleidingsband Crazy Horse uit de jaren 60 en 70 is de ultieme inspiratiebron voor Smell The Horse. De band speelt subtiele songs afgewisseld met het ruigere werk van hun helden.

www.smellthehorse.nl

Op de website van  www.muziekbijdeburen.nl vind u meer informatie over andere spelende bands. Ook is er een programmakrant.

De toegang is gratis en iedereen is welkom.

Wijken voor Kunst

Wijken voor kunst 25 september 2016

*VERHALEN IN DE MOLEN – SPEELTIJDEN 13.00/15.00/16.30*
Klarendalse verhalen zijn gehaald uit interviews met wijkbewoners over verdwenen beroepen en winkeltjes uit de wijk. Met de verhalen maakten vier makers scènes, met dans, voordracht en toneel. Het publiek krijgt in de molen korte voorstellingen te zien gespeeld door kinderen en ouderen uit de wijk.
De geïnterviewden zijn Rikie Lohnstein, Lies Zaat, Roel en Jose van Omme, Jan Timmermans en Douglas Rijksen. De makers zijn Sanne Arbouw, Thara Leutscher, Anouk de Bruijn en Patrick van Duijn. Projectleiders WvK: Sander Roerdink en Mathilde Maas

ZONDAG 25 SEPTEMER OM 13.00, 15.00 EN 16.30.
Komt allen naar Korenmolen de Kroon – Klarendalse Molen, entree gratis!

Wijken voor kunst zoekt!

VERHALEN!

25 september 2016 zal tijdens de 12e editie van Wijken voor Kunst in de Klarendalse Molen de uitkomst  van een nieuw bewonerskunstproject te zien zijn.

Voor dit bewonerskunstproject zoeken we verhalen uit de wijk over oude ambachten. Gestorven beroepen; de kolenboer, scharensliep, schillenboer, voddenboer of melkboer. Anekdotes over kleine winkels, toen te vinden op iedere straathoek. Wie weet nog te vertellen over het snoepwinkeltje, de kaashandel of de kruidenier? En wie kwam er als klein kind al in de molen?

Wilt u uw verhaal vertellen aan een kind en een kunststudent die er vervolgens samen een lied, kunstwerk of toneelscène van gaan maken.

Neem dan contact op met Mathilde Maas
mathilde@wijkenvoorkunst.nl of 06-49891605


Nieuwsgierige kinderen tussen de 8 en 12 jaar!

Wil jij altijd alles weten? En vind je het leuk om naar de verhalen van vroeger te luisteren?

25 september 2016 zal tijdens de 12e editie van Wijken voor Kunst in de Klarendalse Molen de uitkomst  van een nieuw bewonerskunstproject te zien zijn.

Voor dit bewonerskunstproject zoeken we kinderen die samen met kunststudenten oudere mensen uit de wijk willen interviewen over ‘verdwenen beroepen’.
Wat weet jij van de kolenboer, scharensliep, molenaar, beroepsinbreker, voddenboer, schillenboer, kruidenier, melkboer of  stadsomroeper?

Durf jij alles te vragen? En vind je het daarna ook leuk om met de verhalen een lied, kunstwerk of toneelscène te maken? Deelname is gratis.
Neem dan contact op met Mathilde Maas
mathilde@wijkenvoorkunst.nl of 06-49891605

Voor meer informatie www.wijkenvoorkunst.nl

 

of Klarendalse molen