In Memoriam Ben Hieminga

In Memoriam Ben Hieminga, meer dan 30 jaar molenaar van molen De Kroon.
Ben Hieminga, molenaar van molen De Kroon, is na een kort en hevig ziekbed op woensdag 2 maart 2011 overleden. Ben is 75 jaar geworden en was meer dan dertig jaar ononderbroken vrijwillig molenaar.
Ben kwam in 1980 van de Buitenmolen te Zevenaar. En daarvoor had hij ook gedraaid op molen De Hoop in Oud-Zevenaar. Vanaf het begin van de grote restauratie (1975 – 1977) is hij nauw betrokken geweest bij molen De Kroon, en heeft hij zich ingespannen voor de instandhouding van dit mooie monument. Ook na de grote brand in 1998 is hij doorgegaan na de restauratie met het inrichten van een nieuwe winkel en de herstelde zolders.
In de jaren op De Kroon heeft hij vele leerlingen en examenkandidaten onder zijn hoede gehad. Door zijn grote kennis van zaken op molengebied en zijn inzet heeft hij vele nieuwe vrijwillige molenaars opgeleid tot enthousiaste molenaars. Ook was Ben gedurende zestien jaar bestuurslid van de Stichting Vrienden van de Gelderse Molen.
Ben Hieminga vierde in 2005 zijn 25 jarig jubileum als molenaar op Molen de Kroon en kreeg daarvoor van de burgemeester een onderscheiding in de vorm van een Arnhems Meisje.
Op 1 januari 2010 was het dertig jaar geleden, dat Ben Hieminga aantrad als molenaar van de molen die in Arnhem de Klarendalse molen wordt genoemd, maar die onder molenaars beter bekend is als Molen De Kroon.
Molenaar Ben zou dit jaar een lintje krijgen. Helaas heeft hij dit niet meer mogen meemaken. Ook zou ook nog geëerd worden met het Certificaat van Verdienste op 5 maart in Amsterdam door de Vereniging De Hollandse Molen. Dat laatste heeft hij nog vlak voor zijn heengaan te horen gekregen.
Er is afscheid genomen van Ben op dinsdag 8 maart 2011 om 11.00 uur in uitvaartcentrum Mijnhart te Oosterbeek. Waarna hij werd begeleid naar zijn laatste rustplaats op begraafplaats Noord aan de Van Limburg Stirumweg in Oosterbeek. Wij zullen Ben Hieminga missen als een betrokken molencollega en een man met grote vakkennis op molengebied.