NIEUWS

Arnhem gaststad voor campagne Orange the World

Minister Kaag, minister Van Engelshoven en burgemeester Marcouch geven woensdag 25 november om 19.00 uur de aftrap voor Orange the World. Dat doen zij met een video vanuit Arnhem dat dit jaar de Nederlandse gaststad is voor de campagne, waarmee we ‘nee’ zeggen tegen geweld tegen vrouwen.

Ook de Klarendalse molen kleurt oranje

De campagne duurt tot en met 10 december en meer dan 100 landen doen er aan mee. In Arnhem kleuren vanaf woensdag de iconen oranje, waaronder de John Frostbrug, de fontein op de Markt, het Stadhuis én de Klarendalse molen! Daarnaast hangen in de stad op veel plekken vlaggen om dit belangrijke thema extra kracht bij te zetten.

Helpen de stilte te doorbreken

Burgemeester Ahmed Marcouch: ‘Ik gun elk meisje dat zij kan uitgroeien tot een sterke en trotse vrouw. Daarom vind ik het zo vreselijk wanneer intimidatie en mishandeling de baas worden in huis en op straat. Het letsel verwondt, en de chronische stress verlamt.’ Marcouch vervolgt: ‘Geweld tegen vrouwen verdient alle aandacht, want elke dag dat vrouwen dit meemaken, wordt een dag van hun leven afgenomen. Wij moeten helpen de stilte te doorbreken, de agressor te stoppen, zodat slachtoffers weer écht kunnen gaan leven. Daarom kleurt Arnhem oranje en zeggen we tegen de slachtoffers: wij zien jou, we zijn er voor jullie.’ Meld als geweld jou overkomt, of als je het ziet. Bel Veilig Thuis op 0800-2000. Is het acuut? Bel 112.

Thema 2020

Het thema van de Orange the World campagne in Nederland dit jaar is “Iedereen moet geweld kunnen melden, overal en altijd”. Momenteel meldt slechts 10% van de vrouwen die met geweld te maken krijgt dit bij een instantie. Arnhem wil helpen het taboe op melden weg te nemen door geweld tegen vrouwen bespreekbaar te maken. Dit is extra belangrijk geworden in deze tijden van coronacrisis, nu berichten van een toename van geweld achter de voordeur en cybergeweld binnenstromen vanuit de hele wereld.