NIEUWS

Jubileumjaar

Hoewel de molen De Kroon in 1849 als molen De Hoop werd gebouwd aan de Amsterdamseweg, staat hij in 2020 al weer 150 jaar in het hart van Klarendal. Stichting Vrienden van de Klarendalse Molen en alle vrijwilligers, staan daar gedurende het hele jaar op meerdere momenten bij stil. Tijdens de evenementen waar de molen alle jaren al aan meedoet, wordt er een iets ander accent gelegd en wordt er nét iets groter uitgepakt dan normaal.

Update 26 maart 2020: het jubileumjaar van de Klarendalse molen zal er vanwege het coronavirus en instructies van het RIVM aanzienlijk anders uitzien! Voor nu is de aftrap van 9 mei en de Nacht de de Mode op 13 juni alvast gecanceld en hopen we op de één of andere manier in september alsnog stil te staan bij 150 jaar Trots van de wijk Klarendal!

Molenweekend

Iedere tweede zaterdag (en zondag) in mei is het ‘Nationale Molen- en Gemalendag’. Een jaarlijkse dag sinds 1972 waarop meer dan 600 wind- en watermolens en gemalen geopend zijn voor het publiek. Maar eigenlijk is het een weekend, waarbij op zaterdag 9 mei officieel het jubileumjaar wordt geopend met een nog nader te bepalen speciale activiteit. In de ochtend zal er de jaarlijkse plantjesmarkt plaatvinden, maar op en om de molen zullen activiteiten doorgaan tot en met zondag 10 mei.

Nacht van de Mode

Het thema van de Nacht van de Mode is dit jaar ‘NA JOU’ waar duurzaamheid in zit verborgen. Met duurzaamheid kan de molen uiteraard wel iets! Op zaterdag 13 juni ontvangen de vrijwilligers van de molen bezoekers op een speciale feestelijke manier.

Open Monumentenweekend

Waar normaal de Klarendalse molen maar één dag meelift met dit evenement, kunnen bezoekers dit jubileumjaar zowel zaterdag 12 als zondag 13 september activiteiten verwachten in het kader van het thema ‘leermomenten’ van de landelijke organisatie. De molen zal een centrale rol vervullen in het stads brede evenement.

Midwinterfeest

Op zaterdag 12 december wordt dit jaar traditioneel met midwinterhoornblazers en mandenvlechters het jubileumjaar afgesloten.

Tussendoor zijn de vrijwilligers aan het nadenken over tentoonstellingen van de wijk toen en nu, extra lezingen en sowieso veel geschiedenis. Hou dus altijd website en Facebook in de gaten!