NIEUWS

Lustrum en lintje in Molen de Kroon

In dit jubileumjaar voor de Klarendalse molen, heeft burgemeester Marcouch op de valreep op 11 december nog een lustrumtentoonstelling op de graanzolder geopend, waarna hij onverwacht in naam van de koning óók bestuurslid Martin Brouwer verraste met een lintje.

Monument 150 jaar in Klarendal

Molen de Kroon zou meerdere malen feestelijk uitpakken in 2020, om stil te staan bij het feit dat dit monumentale gebouw precies 150 jaar staat te pronken in het hart van de wijk Klarendal. Vanwege de coronamaatregelen heeft helaas niets door kunnen gaan. Tóch wilde het bestuur van Stichting Vrienden van de Klarendalse Molen nog iets feestelijks en bedacht met een knipoog terug te kijken naar zowel geschiedenis van de molen als de lokale middenstand, in de vorm van een ‘Ode aan de Klarendalse pannenkoek’. Chefkok Estée Strooker ontwikkelde speciaal voor dit jubileum een pannenkoekgerechtje met recept. De jubileumtentoonstelling werd in aanwezigheid van een bescheiden gezelschap geopend door burgemeester Marcouch.

Zoon van de melkboer

Eén van de middenstanders die de Klarendalse pannenkoek in vroegere jaren voorzag van een belangrijk ingrediënt, was de Klarendalse melkboer Henk Brouwer. Zijn zoon Martin Brouwer is sinds 2017 bestuurslid van de stichting en verrichtte samen met de burgemeester volgens corona protocollen de openingshandeling. Daarna veranderde de burgemeester van onderwerp en sprak de woorden ‘het heeft zijne majesteit de koning behaagd’ uit: Brouwer kreeg de onderscheiding Ridder van de Orde van Oranje-Nassau, vanwege zijn verdiensten voor Molen de Kroon recentelijk, maar ook voor zijn jarenlange bijdrage aan Scouting Nederland, Scouting Arnhem, het Ronald McDonaldhuis en Bronbeek.

Lustrumtentoonstelling

De lustrumtentoonstelling ‘Ode aan de Klarendalse pannenkoek’ is mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds en gerealiseerd door een team bestaande uit bestuursleden, lokale ondernemers en vrijwilligers. De tentoonstelling is tot diep in 2021 te bezichtigen op de graanzolder van de molen (de eerste verdieping) tijdens openingstijden van de molenwinkel op vrijdag- en zaterdagmiddag. Kijk voor actuele openingstijden op deze website.

Foto © Zefanja Hoogerszojuist geridderde Martin Brouwer en echtgenoot bekijken samen met burgemeester Marcouch de jubileumtentoonstelling ‘Ode aan de Klarendalse pannenkoek’ op de graanzolder