NIEUWS

Molen de Kroon en brouwerij Durs brouwen samen bier

In de winkel van Molen de Kroon worden al enige tijd de lekkere bieren van de Arnhemse, maar vooral Klarendalse, Brouwerij Durs verkocht. Maar vanaf begin september wordt er een speciaal 5 granenbier aan het assortiment toegevoegd. Naast de Dikke Prins, Jetser, Flierefluiter en Dakhaas is er straks ook een bier te koop wat in samenwerking gebrouwen is.

5 granenbier

Het 150 jarige bestaan van de Klarendalse molen was vorig jaar aanleiding voor de eerste contacten tussen de molen en de bierbrouwerij. Eind 2020 deed Brouwerij Durs het aanbod om samen met de molen een speciaal bier te brouwen dat goed aansluit bij de uitstraling van de molen: een 5 granenbier was het uitgangspunt. Enkele maanden geleden is het proces gestart met een zorgvuldig voorbereide proefsessie om het gewenste smaakpallet te bepalen. Niet te bitter, niet te zoet, niet licht, niet te zwaar, een mooie kleur, goed schuim en een goede geur. Onder leiding van brouwermeester Sophia Franx konden de proevers van de molen en de brouwerij snel keuzes maken.

Emmertarwe

Het bier wordt gebrouwen met verschillende bekende granen, zoals gerst, haver en rogge. Bijzonder is het gebruik van boekweitzaden. Deze geven het bier een ‘notige’ smaak. Maar het belangrijkste bestanddeel van ons bier is het historische emmertarwe. Deze tarwesoort werd ruim 2000 jaar lang, tot de Tweede Wereldoorlog, verbouwd in Nederland. Sinds enkele jaren is de teelt van emmertarwe op kleine schaal weer terug. En straks zit deze bijzondere tarwe in een echt Klarendals bier

Op zaterdag 11 september zijn de eerste bieren van deze heerlijke Klarendalse samenwerking  te koop in Molen de Kroon tijdens de Open Monumentendag. Daarna blijven ze natuurlijk verkrijgbaar.