NIEUWS

Molen de Kroon krijgt een stem tijdens de Nacht van de Mode

Op zaterdag 8 juni in aanloop naar de Nacht van de Mode in Modekwartier Arnhem, krijgt de Klarendalse molen om 16.00 u ’s middag een stem: artiest Iris van der Ende voert haar performance De Stem van de Molen uit.

De molen in de hoofdrol

Een draaiende molen is een vertrouwd onderdeel van het Nederlandse landschap, en toeristen komen van ver om dit beeld te aanschouwen. Maar voor het geluid van de molen moet je vervaarlijk dichtbij komen. De wieken zoeven. De molen kraakt en piept en zucht op de stuwing van de wind. Theatermaker/harpiste Iris van der Ende maakte samen met componiste Yvonne Freckmann een performance waarin de molen een stem krijgt. Aangejaagd door de wind, vervormd door de draaiende wieken en beantwoord door de harp.

Intussen doet de molenaar zijn werk: hij ontketent de wieken, keert de molen op de draaiende wind, tempert of verhoogt de kracht. Want als de molen draait, is de molenaar altijd in de buurt. Hij luistert naar de wind en naar de molen. En wij luisteren deze keer mee.

De Stem van de Molen

Vier jaar geleden experimenteerde kunstenaar Iris van der Ende voor het eerst met muziek bij de molen in de polders in Zuid-Holland. Daarbij kreeg ze hulp van verschillende molenaars. Sinds de samenwerking met Limburgs Landschap in najaar 2016 werkte componiste Yvonne Freckmann mee aan de geluidsperformance. In 2018 is de voorstelling vertoond bij houtzaagmolen De Ster in Utrecht. En nu wordt de voorstelling gebracht in samenwerking met molenaars van Arnhem in Molen De Kroon.

In ‘De stem van de molen’ spelen een bewegende klankinstallatie, harpmuziek, een vertelling en een draaiende molen de hoofdrol. Terwijl Iris vertelt over de relatie die de molenaar heeft met zijn molen, beantwoordt de harp de klank die van de molen komt. Doordat klankbronnen zijn bevestigd aan de wieken, klinkt het geheel bij iedere windsterkte anders. Soms fluistert de molen, soms zingt hij. Centraal staat de wind die alles beroert en in verwarring brengt. Het publiek zit buiten, aan de voet van de molen. Het kijkt naar de ontketende wieken en hoort hoe de molen een stem krijgt.

Praktisch

Idee, regie, compositie en harp: Iris van der Ende

Compositie en electronica: Yvonne Freckmann

Molenaars: Jan van Mierlo en Jacques Roelofs

Dramaturgie: Marijn van der Jagt

Technicus: Rein van Amesfoort

Met dank aan Molen De Kroon, John Holtackers

Duur: 40 minuten

Datum en tijd: zaterdag 8 juni om 16:00

 

Toegang: gratis