NIEUWS

Onderhoud molen

Een keer in de twee jaar vindt er een onderzoek plaats naar de constructieve toestand van de molen. Afgelopen jaar is de monumentenwacht langs geweest voor een inspectie van de molen. De jubileumfeesten 150 jaar hart van de wijk Klarendal gaan dan vanwege de coronacrisis niet door, het onderhoud wel!

Houtwerk uit 1970

Doordat we de vrijwilligers de molen regelmatig onderhouden is de onderhoudstoestand redelijk tot goed en is de molen er qua onderhoud ten opzichte van het vorige rapport er op vooruit gegaan! Wel zullen in de komende periode de stellingdelen (loopplanken) vervangen moeten worden. Vanaf de restauratie in 1970 zijn deze op de stelling aanwezig en nu aan vervanging toe. Ze hebben het lang volgehouden, omdat de gemiddelde levensduur van buitenhout zo’n 25 jaar meegaat.

Wel zijn er afgelopen jaren steeds delen vervangen die echt te slecht en te gevaarlijk werden. Nu wordt binnenkort een begin gemaakt met de totale vervanging van alle planken.

Stelling, kap, kruivloer, gevlucht

De stelling moet altijd in een goede betrouwbare conditie zijn. De molenaars maar ook de bezoekers moeten er NA CORONATIJD veilig overheen kunnen lopen. Om de kap van de molen goed op de wind kunnen zetten moet de kruivloer in goede staat zijn. Omdat de molenaars met het kruiwiel, kettingen en speciale gemaakte ankers de kap van de molen in de goede windrichting trekken komt er veel trekkracht op de planken te staan.

Ook als de molen stilstaat worden de wieken en de staartbalk van de molen hier met stevige kettingen aan vast gezet. Met harde wind en storm zorgen de kettingen er voor dat de molen niet spontaan kan gaan draaien met alle gevolgen van dien. Als de stelling in te slechte staat verkeert kunnen we de veiligheid niet meer garanderen.

Ook aan gevlucht (wieken) zullen de komende tijd reparaties worden uitgevoerd. Het hout van de remkleppen zal worden vervangen. Als de reparaties klaar zijn worden de nieuwe stellingdelen en het gehele gevlucht opnieuw geschilderd.